Топ теги:
Попередження

Органіка — головна отрута зі сміттєзвалищ. Чому ???

15 Січня 13:59
Пам’ятаєте хмарочоси зі сміття у мультику про робота ВОЛЛ-І, який очищує Землю, поки люди дрейфують космічним простором? В Україні це не працюватиме 🙅
Є такий тип відходів, від яких катастрофічно велика шкода. Якби не вони, то всі ті гори сміття просто б лежали брикетами на полігонах сотню років без великої шкоди для довкілля🌱
Органіка — головна отрута зі сміттєзвалищ. Рідина з органічних відходів розкладаючись виділяє кілька десятків різноманітних газів, більшість з яких є шкідливими, зокрема метан, через який трапляються пожежі 🚒
Якби в баках для сміття на подвір’ї не було органічних відходів, то сміття можна було б везти одразу на переробку, чи утилізацію, а не на звалище. Але, на жаль, у загальних контейнерах органіка становить близько половини всієї кількості. Вона псує усі інші відходи, які надалі уже мало підлягають сортуванню.
Ефективний спосіб переробки органічних відходів — компостування. Але воно слабко розвинене в Україні😢
Компостування — це природний процес переробки органічних речовин, таких як листя та харчові залишки, у цінне добриво, яке може збагатити ґрунт і рослини. Від перегною у сільській місцевості компост відрізняється відсутністю посліду тварин.
Перший крок для приготування компосту — це відділення на кухні кожної оселі органічних відходів від неорганічних: відходи рослинництва, рештки овочів та фруктів, окрім м’ясних відходів, олії, масла, жиру.
Практикувати компостування дуже просто – необхідно мати окремий смітник на 6-8 літрів у себе на кухні. На практиці таке відерце наповнюється за 2-4 дні.
Наступний крок — весь компост, що зберігається удома, мешканці зносять до спільного резервуару у дворі. Змонтувати його дуже просто, головна умова — аби забезпечувалася добра вентиляція та контакт з ґрунтом, тобто без дна і не на асфальті. Компост утворюється від декількох тижнів до кількох років у залежності від сировини. Існують також спеціалізовані компостери на 320 літрів. Поставити його можна в будь-якому закутку під парканом, щоб він нікому не заважав, але був доступний.
А що ж робити, коли резервуар у дворі заповнився?
Ферментація триває близько пів року. Шари нерівномірні, тому їх слід перемішувати або відділяти готовий гумус.
Не використаний компост відвозять на станцію компостування, якщо така у місті існує.
Якщо залучити міську програму, то компост з дворів можна продавати. У 2020 році у Львові відкрили першу в Україні пілотну компостувальну станцію для переробки. 50 тонн львівського компосту вже продали. Залишається лише переймати досвід😉
Публікація створена ГО «Еколтава» в рамках реалізації грантового проєкту «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через HOVERLA / проєкт USAID в Україні. Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.
Чат-бот Гаряча лінія