Топ теги:
Попередження

Культура

Відповідальний підрозділ:

Заклади культури міста

 

Заклади культури Коростенської МТГ

В Коростенській міській територіальній громаді функціонують 45 заклади  культури,  з  них 30  – в  сільській  місцевості.

Налічується 22 клубні  установи: Коростенський міський Палац культури ім.Т.Г.Шевченка з клубами-філіями в мікрорайоні Чигирі і с.Мирний та 19 відокремлених підрозділів в  сільській  місцевості, а  саме:

– 9  будинків  культури;

– 10  клубів.

Facebook https://www.facebook.com/CityPalaceofCulture ,

Instagram https://www.instagram.com/citypalaceofculture/?igshid=1b8f0alsvhuzu.

До складу Публічної  бібліотеки  Коростенської МТГ входить 20 бібліотек: центральна бібліотека, 8 бібліотек-філій в м.Коростень та 11 бібліотек – філій в сільській  місцевості, 3 бібліотечних пункти.

Facebook https://www.facebook.com/korostencentrillibrarey?locale=uk_UA

 

В напрямку забезпечення надання початкової музичної та хореографічної освіти, образотворчого та вокального мистецтва, розвитку індивідуальних творчих здібностей та підтримки талановитих дітей, учнівської молоді працює заклад позашкільної освіти у сфери культури – Коростенська міська школа мистецтв ім.А.Білошицького з відокремленою філією в с.Грозине.

Facebook https://www.facebook.com/korosten.art.school

Музеї міста

Коростенський краєзнавчий музей

(«Коростенський відділ» КЗ Житомирського обласного краєзнавчого музею)

Керівник: Польгуй Володимир Іванович

 

Адреса: м.Коростень,
вул.Грушевського, 6,

(04142) 5-05-85

Понеділок, вівторок:   вихідний

Вартість квитка: дитячий – 50 грн., дорослий – 60 грн.

Екскурсії дорослі – 150 грн.

Екскурсії дитячі – 100 грн.

Індивідуальна екскурсія (1-5 чол.) – 200 грн.

Геологічні пам’ятки природи місцевого значення

  ГЕОЛОГІЧНІ ПАМ’ЯТКИ   ПРИРОДИ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ

 

 

295

 

 

 

Геологічна пам’ятка природи місцевого значення

“Баранячі лоби”

 

 

 

Площа – 0,1 га Рішення
виконкому Житомирської обласної ради від
20.11.1967 р., № 610
296

 

 

 

Геологічна пам’ятка природи місцевого значення

“Велетенські котли”

Площа – 0,1 га. Рішення
виконкому Житомирської обласної ради від
20.11.1967 р., № 611
320

 

 

 

 

 

Геологічна пам’ятка природи місцевого значення

“Ольжині купальні”

Умовна площа місцевості біля берега р.Уж  становить

100 кв.м;

загальна площа – 0,2 га

Рішення
виконкому Житомирської обласної ради від
20.11.1967 р., № 612

 

Щорічні фестивалі, свята та події

Міжнародний фестиваль дерунів

Фестиваль дерунів проводиться в місті Коростені з 2008 року.

І фестиваль дерунів відбувся в Коростені 28 вересня 2008 року. Автором ідеї є земляк Коростенщини Валерій Нечипоренко. За підтримки Валерія Нечипоренка та міського голови Володимира Москаленка розпочалося організація проведення фестивалю дерунів в Коростені. На І фестивалі коростенці приготували гігантського деруна, який ввійшов до Книги рекордів України, адже вага його склала 118 кг. Саме така подія дала вагомий поштовх у проведенні щорічного фестивалю дерунів у древлянській столиці.

II фестиваль дерунів – 2009 рік. Коростенці не тільки відкрили пам’ятник поліському деруну, а й написали гімн фестивалю дерунів. Тоді ж в 2009 році Володимир Москаленко започаткував свій «Майстер-клас».

III фестиваль дерунів – 2010 рік. Невгамовні коростенці побили власний рекорд: спекли дерун із 150 кг. картоплі. Довжина деруна була 2.5 м., ширина 1.25м., вага 136 кг. Випікали дерун – велетень 1.5 години.

IV фестиваль дерунів – 2011 рік. На фестиваль були запрошені родини з прізвищами Дерун, і іх в Україні виявилось майже 600 чоловік.

V фестиваль дерунів – 2012 рік. Рік виборів, і гасло фестивалю – «Ми вибираємо Деруни!». Особливості фестивальної агітації в тому, що заохочувались пісні, вірші, плакати про деруни, підкуп виборців дерунами і сметаною. Коростенська дерунярська виборча комісія визначила переможців і ними виявились – Коростенські Деруни.

На VI фестивалі дерунів в 2013 році винятковістю фестивалю стало створення добровільної неполітичної громадської організації – Клубу любителів дерунів, затвердження прапору фестивалю дерунів. Почесним Президентом Клубу став міський голова Москаленко Володимир Васильович.

VII фестиваль дерунів в 2015 році – рекордсмен з чисельності відвідувачів. Більше 30 тисяч людей відвідали Коростенський найкреативніший, найпатріотичніший, кулінарний фестиваль дерунів. Девіз VII Міжнародного фестивалю дерунів – «Деруни єднають Україну». Відвідувачі мали змогу скуштувати деруни з усіх регіонів України, від міст-побратимів Володимира-Волинського до Слов’янська. На фестивалі були представлені куточки польської, норвезької, японської культури. Меню VII фестивалю дерунів поповнилось «байкерськими» та «жековськими», дерунами. Учасники фестивалю годували гостей дерунами під гаслом «З’їж дерун – допоможи захисникам!», передаючи гривню з кожної проданої порції дерунів Громадській організації «Коростенський центр допомоги учасникам АТО». Фестиваль дерунів – це не тільки смачно, а й красиво. Яскраве тому підтвердження – новий конкурс «Коса – дівоча краса».

VIII фестиваль дерунів – Дерун Fest у 2016 році проходив під девізом «Дерун єднає Україну» вразив усіх оригінальним та яскравим проведенням, національним колоритом, нестримними веселощами та безліччю смакових вражень.VIII Міжнародний Фестиваль дерунів став наймасовішою подією в нашому місті. На Фестиваль завітало близько 50 тисяч гостей не лише з усіх куточків України, а й з Великобританії, Норвегії, США, Польщі, Німеччини, Данії, Білорусії та Болгарії. Для приготування дерунів та задоволення апетиту всіх відвідувачів було витрачено 35 тон картоплі, над приготуванням та продажем дерунів працювало 230 торгівельних точок. Під час благодійного аукціону було продано костюм, у якому 7 років поспіль проводив майстер-клас Почесний Президент Клубу любителів дерунів Володимир Москаленко, та лопатку, з якої власне, і розпочалося випікання дерунів. 27 000 благодійних коштів, зібраних під час фестивалю, були направлені 13-му окремому десантно-штурмовому батальйону 95-ї Житомирської окремої аеромобільної бригади, над якою здійснює шефство місто Коростень. Коростенців та гостей міста розважали та дарували свою творчість учасники «Дизель Студії» та український гурт «Тік».

ІХ фестиваль дерунів  в 2017 році  відбувся в тематиці «Смачний день трьох дев’яток» – ІХ Фестиваль 9-го числа 9-го місяця. На ІХ Міжнародному Фестивалі дерунів традиційний майстер-клас від міського голови Володимира Москаленка, допомагали якому в смаженні дерунів та стали першими дегустаторами найсмачнішого рецепту народні депутати України Володимир Арешонков і Юрій Павленко, бурмістр міста Красніка Мирослав Влодарчик, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.
Під час Дерун Фесту-2017 депутату Житомирської міської ради, власнику ПАТ «Житомирський маслозавод» Петру Рудю офіційно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Коростеня». Своїми кулінарними секретами з приготування смачних дерунів ділився фіналіст проекту каналу СТБ «Мастер Шеф» Олег Ковальчук. Незабутнім  моментом свята стало проведення конкурсів та оголошення переможців у номінаціях «Найкращий дерунярський ласун», «Найкраща вишиванка, виготовлена власноруч», «Краща пісня, історія, анекдот, девіз, вислів про деруни», «Найбільший овоч, фрукт, що виріс на Коростенщині», «Дивовижна самобутність» (оригінальна презентація робочого місця) та «Коса-дівоча краса». Крім того, вперше було проведено розіграш дерунярської лотереї серед придбаних патентів на випікання дерунів. Переможців було відзначено призами та цінними подарунками. Фестиваль під гаслом «На гостини до дев’яток» – 9-ий Фестиваль відбувся 9-го числа 9-го місяця – став щасливим для іменинників та молодят, які не лише досхочу пригощалися безкоштовними дерунами, але й отримали подарунки. Також безкоштовні частування очікували на чоловіків із козацьким оселедцем та гостей із прізвищем Дерун.
Особливого музичного колориту надали виступи учасників VII Всеукраїнського фестивалю «Грай, гармонь» та фольклорного ансамблю національного обряду «Родослав».Завершив офіційну частину святкування музичний виступ заслуженої артистки України Ірини Шинкарук та концертна програма народних артистів України Юрія Градовського та Каріни Карасьової, композитора Олександра Швидкого та лауреата Всеукраїнських конкурсів Андрія Івашкевичюса.  Всі Деруни, Дерунки та Дерунятка (за пред’явлення документа, які підтверджує особу) отримали  смачні безкоштовні частування на святі Трьох гостинних Дев’яток.

Х ювілейний фестиваль дерунів відбувся 8 вересня 2018 року. На Х Ювілейному Міжнародному Фестивалі дерунів гостей пригощали неймовірною кількістю смаколиків кухарі не лише з України, а й із-за кордону. Смажили деруни галицькі, сумські, полтавські, подільські, чернігівські, англійські, польські, німецькі, іспанські, а також бургер- та страусині деруни. Розважали піснями, танцями, конкурсами, жартами і виставами. Телевізійний канал «СТБ» разом з відомим шеф-кухарем Юрієм Ковриженком дивували незвичайними, європейськими дерунами. Але найбільшу кількість поціновувачів дерунів зібрав традиційний майстер-шеф міського голови Володимира Москаленка та його перевірений і найсмачніший рецепт дерунів – абсолютно всі бажаючі отримали гарячу порцію смаколиків «від мера». Чим вразив Х ювілейний Фестиваль? По-перше, місто Коростень отримало Патент на проведення Міжнародного Фестивалю дерунів від Українського інституту інтелектуальної власності. Отже ніяке інше місто, село чи особа не мають офіційного права проводити подібне свято, а тим більше, так само його називати.
По-друге, під час Х Міжнародного Фестивалю дерунів встановлено аж три рекорди України! Спечено найбільший дерун в Україні (довжиною 1,62 м, шириною 1,20 м, висотою 8 см, вагою 180 кг). Для його виготовлення використано: 220 кг картоплі, 9 кг борошна, 250 шт. яєць, 10 кг цибулі, 10 кг моркви, 3 л сметани. Сіль, перець, часник за смаком.
Фестиваль зібрав найбільшу кількість учасників у вишиванках та національному вбранні – тільки офіційно зареєструвалось 11 тис. 909 осіб.
На свято одночасно приїхало найбільше учасників з прізвищами Дерун, Дерунець – четверо. Запалювали на сцені спеціальні гості Дерун Фесту-2018 – учасниці гурту «Лісапетний батальйон». Крім того, вперше було проведено розіграш святкової лотереї серед учасників, які приєдналися до національного рекорду, і отримали браслет з унікальним номером. Переможців було відзначено призами та цінними подарунками.

14 вересня 2019 року в місті Коростені яскраво і неординарно відбувся ХІ Міжнародний Фестиваль дерунів. Традиційний майстер-клас міського голови з приготування дерунів зібрав неймовірну кількість глядачів, які спілкувались, жартували та отримували безкоштовне частування від головного кухаря Фестивалю. Дізнатись секрети приготування найпопулярнішої поліської страви, привітати гостей та учасників заходу завітали Народний депутат України Володимир Арешонков, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма та популярна телеведуча Леся Нікітюк. Гості допомагали натирати картоплю, смажили деруни, куштували та пригощали всіх охочих смаколиками за особливим рецептом від Володимира Москаленка. Дерун Fest 2019 перевершив найсміливіші очікування організаторів, адже цього року його відвідало близько 60 тис. гостей (для порівняння: населення міста Коростеня – близько 65 тис.). І не лише з усіх куточків України, а й з Великобританії, Норвегії, Білорусії, Японії, Польщі, Іспанії, Швейцарії, Америки. Відвідувачі насолоджувались оригінальними виступами учасників ІХ Фестивалю «Грай, гармонь» та музичними номерами художніх колективів з усієї України. Змагались за цінні та оригінальні призи у колоритних конкурсах. Куштували сотні різновидів дерунів за рецептами з різних куточків України та країн світу. Протягом всього дня Коростень веселив, вражав і зацікавлював яскравими виставками-продажами, ярмарками майстрів, розважав діток і дорослих, частував найрізноманітнішими стравами і напоями, зачаровував неймовірними краєвидами природного ландшафтного парку «Древлянський» та розповідав про свою історію під час екскурсій. Цього дня лише військово-історичний комплекс «Скеля» відвідало понад 2 тис. гостей. Під час Фестивалю дерунів учасники змагались в конкурсах на найбільший і найоригінальніший овоч та фрукт Коростенщини, кращий національний костюм (чоловічий, жіночий, дитячий), визначали дерунярського ласуна, найдовшу дівочу косу, найсмачніші деруни, краще презентовані страви та облаштоване місце, шукали найдешевші деруни, визначали кращі селфі, вірші, гасла про деруни, робили картини з дерунів на тарілці, поїдали деруни на швидкість. ХІ Міжнародний Фестиваль дерунів об’єднав колорит і традиції, міжнародну масштабність і домашню атмосферу, рекорди та «фішки». Це свято живої української культури під відкритим небом, яке впевнено розвивається, вдосконалюється, поєднує турботу про свою минувшину та найновіші здобутки сучасності. Найунікальніше свято цієї осені – Дерун Fest-2019 занурив кожного відвідувача в атмосферу смаку, веселощів, драйву та неймовірних вражень. Адже добре відомо, що найкраще відпочивати там, де гостинно пригощають. І де ж, як не в славетному древлянському місті Коростені знають усі секрети успішної гостинності.

ХІІ Фестиваль дерунів – у зв’язку з дотриманням карантинних вимог був проведений 12 вересня 2020 року під гаслом #смажтевдома, #derunchallenge. Посилання на і Інтернет-ресурси: #смажтевдома Міський голова Володимир Москаленко смажить вдома деруни #derunchallenge https://www.facebook.com/hashtag/derunchallenge

ХІІІ Міжнародний Фестиваль дерунів  відбувся 4 вересня 2021 року  за участю всіх громад, які увійшли після проведення реформи децентралізації і створення Коростенської міської територіальної громади. Гостей пригощали неймовірною кількістю смаколиків, розважали піснями, танцями, конкурсами, жартами і виставами. Офіційна частина святкування розпочалась з привітальних слів міського голови Володимира Москаленка. Майстер-клас від мера з приготування дерунів підтвердив свою популярність, зібравши неймовірну кількість глядачів, які спілкувались, жартували та отримували безкоштовне частування за фірмовим рецептом Володимира Васильовича. Одними із популярних локацій було 8 фуд-кортів «Старостинський», «Гості дорогі», «Ласкаво просимо», «Освітянський», «Парковий», «Історичний», «Ігровий», «Активний» . Вразили приготуванням різних смаколиків представники чеської національної меншини с.Мала Зубівщина Коростенського району. Окрім частувань, відвідувачі насолоджувались оригінальними виступами учасників ІІ Фестивалю «Коростень збирає друзів», Х Фестивалю «Грай, гармонь» та музичними номерами художніх колективів з усієї України. Змагались за цінні та оригінальні призи у колоритних конкурсах. Куштували сотні різновидів дерунів за рецептами з різних куточків України та країн світу. Впродовж всього дня Коростень, 12 старостинських громад Коростенської громади, 12 громад Коростенського району, організації та підприємці частували найрізноманітнішими стравами і напоями, веселили, вражали і зацікавлювали яскравими виставками-продажами, ярмарками майстрів, розважали діток і дорослих. Відвідувачі знайомились з неймовірними краєвидами природного ландшафтного парку «Древлянський» та історією міста під час екскурсій. Кухарі свою майстерність демонстрували запекло, у прямому сенсі слова – гаряче. Деруни, каші, шашлики, різноманітні м’ясні, сирні і медові страви, наливки, екзотичні хінкалі і начос, солодощі – чого лише душа могла забажати. Під час Фестивалю дерунів учасники змагались в конкурсах на найбільший і найоригінальніший овоч та фрукт Коростенщини, кращий національний костюм (чоловічий, жіночий, дитячий), визначали найсмачніші деруни, краще презентовані страви та облаштоване місце, шукали найдешевші деруни тощо. Спеціальні гості Фестивалю – учасники ВІА «Древляни» запалювали на сцені Дерун Фесту-2021. Завершив офіційну частину святкування в парку «Древлянський» музичний ді-джей сет від DJ Markus, а на головній сцені центральної площі до пізньої ночі запалювала зірка сучасної естради, хедлайнер ХІІІ Фестивалю дерунів – Ірина Федишин. ХІІІ Міжнародний Фестиваль дерунів об’єднав містику і безпеку, колорит і традиції, міжнародну масштабність і домашню атмосферу, рекорди та «фішки». Свято живої української культури під відкритим небом вистояло в умовах пандемії, не втративши популярності і народної любові. 2021 р. Коростень знову довів своє право вважатись дерунярською столицею України, а коростенці підтвердили статус гостинних господарів, які вміють дивувати гостей, знають, цінують та бережуть свою культуру, традиції, кухню. Підвищення рівня популяризації Міжнародного фестивалю дерунів, впровадження інформаційних ресурсів проекту онлайнового і фактичного форматів, промоційних друкованих і сувенірних продуктів нового формату, забезпечення заходів доступності щодо участі в проведенні фестивалю дерунів для всіх груп населення передбачають довгострокові результати реалізації проєкту. Гастрономічна, культурно-мистецька і туристична складові Міжнародного фестивалю дерунів є ефективним інструментом у розвитку кроссекторального культурного контенту, культурного розмаїття, партнерств у сфері культурних і креативних індустрій серед громад різних рівнів; внутрішнього і зовнішнього культурного туризму; посилення позитивного іміджу України на міжнародній культурній арені.

 

ХІV Міжнародний Фестиваль дерунів 8 вересня 2022 року вирішили не скасовувати, а провести в іншому форматі з благодійною метою. 8 вересня на території міста облаштували п’ять локацій, де місцеві господині випікали деруни на будь-який смак. Цього року всі зібрані кошти від продажу смаколиків передали на закупівлю обладнання для одного з формувань Збройних сил України.

 

Чат-бот Гаряча лінія