Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області ЗАСТЕРІГАЄ!
Внаслідок терористичного знищення Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Велика ймовірність загибелі риби найближчими днями може скластися і в інших постраждалих регіонах країни.
Мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування (соління, смаження, варіння, копчення, в’ялення чи консервування) не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини.
Наголошуємо, що ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити, в’ялити, коптити, консервувати) та реалізовувати. Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі! Цікавтесь походженням даного виду продукції, ознайомлюйтесь із сертифікатами якості на рибу та рибопродукти!
Велику загрозу становлять харчові отруєння та харчові токсикоінфекції. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Симптоми ботулізму включають:
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
- зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;
- блювання, запор і здуття живота;
- параліч дихальних м’язів.
Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.
Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.
Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!
Заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Коростенського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Андрій ВАСЯНОВИЧ