Топ теги:
Попередження

Що таке артрит і до чого він веде?

11 Жовтня 16:36

Артрит – це запалення одного або декількох суглобів, яке проявляється  у вигляді болю та зниження рухливості. Це порушення дуже впливає на якість життя людини – особливо з віком. Сумно, але це захворювання може торкнутися кожного – страждають навіть діти.

Ця хвороба має багато різновидів. Більшість із них викликають біль та     набряк суглоба, або тканин та структур, що його оточують.

За словами британських фахівців, немає жодної відповіді на питання – звідки береться артрит?  І це не дивно, адже існує багато різновидів артриту. Більшість із них викликані не одним, а цілим комплексом факторів – як внутрішніх, так і зовнішніх.

До внутрішніх чинників відносять спадкову схильність. Якщо ваші батьки або інші близькі родичі страждали від запалення суглобів, ваші шанси зіткнутися із цим захворюванням зростають.

До зовнішніх факторів відносять:

  • Перенесені раніше травми;
  • Інфекцію;
  • Куріння;
  • Рід занять з важкими фізичними навантаженнями.

Артрит – це захворювання, яке може з’явитися раптово – у будь-якому віці і без будь-якої очевидної причини. Іноді свій внесок робить спосіб життя людини або історія хвороб, а іноді – комбінація двох цих факторів. Наприклад, якщо у вас є фізично важка праця, у вас більше шансів зіткнутися з остеоартритом. Перенесена раніше травма також підвищує ризик зіткнутися із запаленням суглобів.

Короткочасне запалення можуть спричиняти інфекції. Існує теорія, що саме інфекція провокує ревматоїдну форму хвороби, хоча вченим ще належить це довести. Встановлено, що ревматоїдний артрит найчастіше зустрічається серед курців. Крім того, у курців це порушення проявляється важче, ніж у тих, хто не курить. Відмова від цигарок допомагає знизити ризик розвитку захворювання на майбутнє.

На думку тих самих британських медиків, артрит – це порушення, яке може виникнути абсолютно у кожного. Усі перелічені чинники лише збільшують шанси розвитку цього захворювання.

Є дві найпоширеніші форми цього порушення – остеоартрит та ревматоїдний артрит.

Остеоартрит руйнує хрящі, розташовані всередині суглоба. Хрящ – це пружна тканина, яка покриває кінці кісток, що входять у суглоб. У нормі хрящі поглинають навантаження, що створюється під час рухів. Коли хрящі руйнуються, кістки труться одна об одну, що з часом призводить до незворотного ушкодження суглоба. Найчастіше ця форма запалення вражає руки, коліна, кульшовий суглоб і хребет.

Ревматоїдний артрит – це аутоімунне порушення. В даному випадку імунна система організму помилково атакує свої ж суглоби. Спочатку запалення торкається синовіальної мембрани, а потім поширюється по всьому суглобу. Останній набрякає і може змінити свою форму, що призводить до руйнування кістки та хряща. Іноді ревматоїдний артрит вражає як суглоб, так і  інші органи: очі, ротову порожнину, легені.

Інші різновиди захворювання включають:

  • Анкілозуючий спондилоартрит – довготривале запалення, яке найчастіше вражає кістки, м’язи та зв’язки хребта. Згодом суглоби зростаються і втрачають рухливість.
  • Цервікальний (шийний) спондилез – вражає шийний відділ хребта.
  • Фіброміалгія – цей різновид артриту викликає біль по всьому тілу, а також проблеми зі сном, втома, а іноді – психічні розлади.
  • Подагра– розвивається в тому випадку, якщо в організмі накопичується дуже багато сечової кислоти. Найчастіше страждає великий палець ноги.
  • Псоріатичний артрит– це запальне захворювання суглобів, яке розвивається у людей із псоріазом.
  • Ентеропатичний артрит – хронічне запалення, яке пов’язують із запальними захворюваннями кишківника. Найпоширеніші з них –хвороба Кроната виразковий коліт. Ділянки, які уражаються найчастіше – суглоби кінцівок та хребет.
  • Реактивний артрит – вражає як суглоби, так і очі. Розвивається після перенесеної інфекції в кишечнику, статевих органах та рідко – у горлі.
  • Вторинний артрит – цей тип запалення може утворитися після травми суглобів, іноді – після багатьох років потому.

Ключові поради з профілактики артриту:

бути фізично активним;

підтримувати здорову вагу і правильно харчуватися;

не займатися самолікуванням і своєчасно звертатися до лікаря.

Дотримуючись цих простих правил можна не тільки лікувати вже сформоване захворювання, але і вчасно попередити його розвиток. І тоді ваші суглоби  вдячно працюватимуть з вами в одному темпі.

Чат-бот Гаряча лінія