Топ теги:
Попередження

Щодо організації робочих місць під час виконання робіт на висоті

12 Серпня 16:20

Страховий експерт з охорони праці Віталій Мирончук наголошує, що роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці безпечні умови праці та  забезпечити контроль за  додержання вимог охорони праці працівниками.

При проведенні робіт на висоті роботодавці повинні керуватись вимогами Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті  (НПАОП 0.00-1.15-07)    повинні встановлюватися огорожі і позначатися в установленому порядку межі небезпечних зон. Такі запобіжні заходи приймаються для обмеження доступу працівників в зони, де можливе їх падіння з висоти, травмування падаючими матеріалами, інструментом та іншими предметами, а також частинами конструкцій, що знаходяться в процесі спорудження, обслуговування, ремонту, монтажу.

На межах зон постійно діючих небезпечних виробничих факторів встановлюються захисні огорожі, а на кордонах зон потенційної небезпеки дії цих факторів – сигнальні огорожі і знаки безпеки.

Робоче місце повинно міститися в чистоті, зберігання заготовок, матеріалів, інструменту, готової продукції, відходів виробництва повинно бути впорядковано і відповідати вимогам охорони праці.

Робочі місця забезпечуються необхідними засобами колективного та індивідуального захисту працівників, первинними засобами пожежогасіння, а також засобами зв’язку та сигналізації, іншими технічними засобами забезпечення безпечних умов праці відповідно до вимог чинних нормативних документів.

Не допускається розміщувати на робочому місці і накопичувати невикористані матеріали, відходи виробництва тощо, захаращувати шляхи підходу і виходу. Матеріали, вироби, конструкції при прийомі і складуванні на робочих місцях, що знаходяться на висоті, приймаються в обсягах, необхідних для забезпечення безперервного виробничого процесу, і укладаються так, щоб не захаращувати робоче місце і підходи до нього, виходячи з несучої здатності риштовання, майданчиків і тому подібного, на яких виробляється розміщення зазначеного вантажу.

Робочі місця, розташовані поза виробничими приміщеннями, включаючи і підходи до них, повинні міститися в чистоті, в зимовий час очищатися від снігу, льоду і посипатися піском, золою, тирсою або іншими аналогічними матеріалами.

При виконанні робіт на висоті внизу під місцем робіт визначаються і відповідним чином позначаються і захищаються небезпечні зони. При суміщенні робіт по одній вертикалі розташовані нижче місця обладнуються відповідними захисними пристроями (настилами, сітками, козирками), встановленими на відстані не більше 6 м по вертикалі від нижче розташованого робочого місця.

Прорізи в стінах при односторонньому примиканні до них настилу (перекриття) повинні захищатися, якщо відстань від рівня настилу до нижнього краю отвору менше 0,7 м.

Прорізи, в які можуть впасти працівники, повинні бути надійно закриті або огороджені і позначені.

Робочі місця і проходи до них, розташовані на висоті більше 1,3 м і відстані менше 2 м від межі перепаду по висоті, захищаються тимчасовими інвентарними огорожами. При цьому при неможливості застосування захисних огороджень або у разі короткочасного періоду знаходження працівників допускається проведення робіт із застосуванням запобіжного пояса.

Крім того слід звернути увагу, що не допускається виконання робіт на висоті у відкритих місцях при швидкості вітру 15 м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, що виключає видимість в межах фронту робіт. Роботи на висоті на відкритому повітрі, що здійснюються безпосередньо з конструкцій, перекриттів, обладнання тощо, при зміні погодних умов з погіршенням видимості, при грозі, ожеледі, сильному вітрі, снігопаді припиняються і працівники виводяться з робочого місця. Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься  до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

 

Віталій Мирончук

головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи ГУПФУ

Чат-бот Гаряча лінія