Топ теги:
Попередження

Коростенська громада в Transparency International School on Integrity 2024 у Вільнюсі

3 Липня 12:58

З 18 по 26 червня головний спеціаліст відділу проєктного та інвестиційного менеджменту управління економіки виконавчого комітету Коростенської міської ради  Іванна Мазурова взяла участь у навчанні в міжнародній анти-корупційній школі Transparency International School on Integrity 2024 у Вільнюсі.

В рамках навчання була змога взяти участь у 21-й міжнародній антикорупційній конференції IACC International Anti-Corruption Conference у Вільнюсі, Литва. 150 учасників з 50 країн світу, серед яких 20 українських представників органів місцевого самоврядування, НАЗК, громадських організацій, журналісти, викривачі та студенти, здобули безцінний досвід, щоб перейняти найкращі практики, розвивати власні антикорупційні стратегії та будувати сильну, незалежну, прозору, чесну та правову країну, спираючись на досвід усього світу.

Навчання проходило у вигляді лекцій, дискусійних панелей, ознайомчих візитів та воркшопів, на яких дізналися про: поточну світову ситуацію, аналітичні дослідження, виклики, загрози корупції та конфліктів інтересів, їх види та шляхи подолання в усіх сферах.

Показовим є досвід Литви, котра стала однією з перших країн у Європейському Союзі, яка почала активно розвивати та регулювати ринок криптоактивів. У 2018 році Литва прийняла національну стратегію щодо розвитку технологій блокчейну та криптоактивів. Цей крок був спрямований на стимулювання інновацій у фінансовій сфері, забезпечення безпеки та прозорості фінансових операцій.

Основні етапи впровадження законодавства про криптоактиви в Литві включають:

  1. Визначення статусу криптовалют: Литовська влада чітко визначила статус криптовалют та криптоактивів, встановивши правила для їх використання та обігу. Це дозволило легалізувати операції з криптовалютами і включити їх у правове поле.
  2. Регулювання криптовалютних бірж та ICO: Литва запровадила вимоги для криптовалютних бірж та проектів з первинного розміщення монет (ICO). Це включає вимоги до реєстрації, звітності та дотримання стандартів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.
  3. Оподаткування криптоактивів: Установлено правила оподаткування операцій з криптовалютами, що сприяє прозорості та підзвітності. Водночас держава стимулює інвесторів та підприємців, які працюють у сфері криптоактивів.
  4. Підтримка інновацій: Литва створила сприятливі умови для розвитку фінансових технологій, включаючи криптовалюти та блокчейн. Держава підтримує стартапи та науково-дослідні проекти у цій сфері.

Ці заходи дозволили Литві стати одним з центрів криптоіндустрії у Європі, залучити інвестиції та стимулювати розвиток нових технологій.

Також під час навчання мали честь відвідати Посольство Великої Британії в Литві. Висловили подяку за гостинність та підтримку. Крім того, організатори попросили учасників міжнародної школи доброчесності Transparency International School привезти з собою традиційні десерти своїх країн, влаштувавши таким чином міжнародне чаювання.

Під час візиту до Парламенту (Сейму) Литви учасники навчання мали нагоду поспілкуватися зі спікеркою Сейму Литовської Республіки Вікторією Чміліте-Нільсен, висловили подяку за підтримку українського народу та вручили сувеніри з Коростеня, які символізують культурну спадщину столиці Древлян та багатовікову історію нашого краю.

Навчання в міжнародній антикорупційній школі Transparancy School on Integrity, організоване міжнародною організацією  Transparancy International, та за підтримки координарів з України  Transparency International Ukraine.

Для громади цей досвід та знання є безцінними, адже на шляху до вступу в ЄС, однією з найболючіших проблем для України є регулювання корупційних ризиків. Отриманий досвід та знання дозволять будувати чесну (прозору), сильну, стійку державу, яка буде гарним прикладом для інших країн, де громадяни матимуть право та змогу на якісне медичне обслуговування, освіту, державні та комунальні послуги без додаткових “темних” умов та махінацій.

Чат-бот Гаряча лінія