Топ теги:
Попередження

ЯК ДОТРИМУВАТИСЯ ПИТНОГО РЕЖИМУ ВЛІТКУ

3 Червня 10:39

Вода – унікальна речовина, без якої неможливе життя на нашій планеті. Неорганічна сполука водню та кисню є базою для кожного організму, що становить близько 70% маси дорослої людини. Дефіцит рідини призводить до занепаду сил, зниження працездатності, серйозних змін в обміні речовин, погіршення емоційного стану. Особливо важливо вживати достатньо влітку, у період високих температур. Якісна  питна вода  з гарною енергонасиченістю миттєво вгамує спрагу і зарядить енергією. Ми пропонуємо топові рекомендації, які допоможуть налагодити літній питний режим, підкажуть, скільки і як правильно пити у спеку.

Чому важливо пити воду, коли спекотно

Щоб зберегти бадьорість, забезпечити стабільну роботу всіх систем тіла, нормальний метаболізм, дорослим рекомендується щодня випивати щонайменше 2 л води. Точніше розрахувати кількість допоможе проста формула: 30 мл у перерахунку на 1 кг ваги для жінок та 40 мл – для чоловіків. Але влітку питний режим коригується, адже води потрібно пити щонайменше на 1 л більше. Через високу температуру, активне потовиділення втрата рідини відбувається набагато швидше. Її нестача погано позначається на роботі кишківника, нирок, можуть виникнути набряки, сильна сонливість, дратівливість, прискоритися серцебиття. Але водночас надлишок в організмі негативно впливає на травлення, погіршує обмін речовин.

Правильний питний режим влітку надасть можливість:

  • підтримати добрий тонус шкіри;
  • покращити виведення токсинів, шкідливих речовин із організму;
  • захистити від зневоднення, зменшити ризик теплового удару.

Воду обов’язково потрібно пити потроху та системно протягом  дня, але не поодинокою  великою порцією за один раз. Оптимальна температура – ​​кімнатна (вживати надто холодну небезпечно).

Як правильно пити воду під час сильної спеки

Вода краще засвоюється, якщо випити її за 30 хвилин до їди або після трапези. Але питний режим у період не допускає обмежень. Якщо відчувається спрага, її необхідно вгамувати. Ідеально підійде свіжа питна вода. Не варто вибирати солодкі, газовані напої, каву чи чорний чай. Як альтернатива підійдуть тільки зелений, фруктові, ягідні компоти без цукру, овочеві соки, нежирне молоко. Бажано включити в раціон максимально багато продуктів, багатих на клітковину, з соковитою м’якоттю.

Правильний питний режим у спеку необхідний не тільки любителям активного відпочинку, тим, хто багато перебуває під прямим сонячним промінням, а й офісним працівникам. Духота, зміна температурних режимів також спричиняють додаткові втрати рідини та енергії. Якщо ігнорувати потреби організму, виникне ризик зневоднення, з’явиться відчуття втоми, запаморочення, біль голови. Ідеально вгамовує спрагу, активізує очищення, метаболізм на клітинному рівні артезіанська вода.

Особливої ​​уваги потребує питний режим дітей влітку, адже вони  чутливіші  до зневоднення, ніж дорослі. Грудничків до 6 місяців спеціально допоювати не потрібно. Щоб правильно розрахувати кількість води для дитини старшого віку, необхідно орієнтуватися на вагу – на кожний кг припадає 50 мл рідини (без урахування рідких страв).

Особливості питного режиму: ключові правила

Щоб зберегти відмінне самопочуття, активність та підтримати роботу всіх систем тіла влітку, особливо важливо стежити за водним балансом. Питна  вода з оптимальним мінеральним складом, гарною енергонасиченістю вгамує спрагу і надасть сил. Ідеальну воду для організації питного режиму допоможуть доставити спеціалізовані компанії, які гарантують її якість, безпеку та збалансований мінеральний склад.

Щоб залишатися активним, не відчувати дискомфорту навіть у сильну спеку, радимо взяти за правило:

  • Протягом дня кожні півгодини випивати достатньо рідини.
  • Приймати 200-400 мл води після пробудження приблизно за 30 хвилин до сніданку і між їдою (невеликими ковтками, з паузами, не  залпом).
  • Замінювати ранкову каву склянкою простої води, за бажання — з часточкою лимона (знижує почуття голоду, покращує травлення, містить вітамін С), лайма, кількома листочками м’яти.
  • Щоб організувати питний режим влітку, звикнути до нових норм вживання, можна скористатися маленькими хитрощами — встановити спеціальний додаток на телефоні, завжди тримати воду поряд, збагачувати її корисними добавками, які посилюватимуть бажання випити ще трохи (частка цитрусових).

Ідеальну воду для організації питного режиму допоможуть доставити спеціалізовані компанії, які гарантують її якість, безпеку та збалансований мінеральний склад. Виконання простих правил щодо дотримання літнього питного режиму дозволить зберегти відмінне самопочуття, бадьорість.

Будьте здорові та бережіть себе!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Чат-бот Гаряча лінія