Топ теги:
Попередження

13 -17 ТРАВНЯ – ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

13 Травня 13:41

Цьогоріч з 13 по 17 травня в Україні вшосте відбувається Європейський тиждень громадського здоров’я. Європейський тиждень громадського здоров’я започаткували 2019 року. Тоді ж до нього і приєдналася Україна.

Це загальноєвропейська ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності про важливість психічного та фізичного здоров’я в нашому повсякденному житті.

З понеділка по п’ятницю кожен день Європейського тижня громадського здоров’я 2024 року буде присвячений окремій темі.

Тема першого дня Європейського тижня громадського здоров’я: Здоров’я – це вибір кожного.

Здоров’я значною мірою залежить від способу життя. Та це не лише особисті зусилля; це також створення і впровадження політик, які визначають добробут суспільства. Уряд, науковці, медичні працівники та суспільство працюють разом, щоб підвищити обізнаність про громадське здоров’я.

  • Громадське здоров’я — це термін, який виходить поза рамки медичної сфери. Це і про те, щоб люди не тільки жили довго, а й при цьому до найстаршого віку зберігали активність, світлий розум і любов до життя. Це і про психічний та соціальний добробут кожного з нас.
  • Здоров’я — це не щось наявне або відсутнє за збігом обставин. Власне й громадське здоров’я — це сукупність виборів та дій. Це – формування (і реформування) системи охорони здоров’я, співпраця урядових, неурядових організацій, бізнесу і громадянського суспільства та піклування: держави — про громадян, громадян — одне про одного та про державу і кожного з нас — про власне здоров’я.
  • Система громадського здоров’я в Україні має на меті зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя населення.
  • З 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України “Про систему громадського здоров’я”. Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя. Введення в дію Закону “Про систему громадського здоров’я” є одним із чинників повноцінного функціонування системи громадського здоров’я України. Він дозволить оновити систему охорони здоров’я, зробити її сучасною та інтегрованою в європейську мережу, а також створити комплексну систему громадського здоров’я. Реалізація цього документа ще більше інтегрує Україну в європейський простір, його виконання допоможе збільшити тривалість активного життя й наблизити цей показник до європейського.

 

  • Запобігання розвитку хвороб і контроль над ними передбачені угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Закон гарантує кожній людині безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас він зобов’язує громадян піклуватися про своє здоров’я, здоров’я і гігієнічне виховання дітей; не шкодити здоров’ю інших тощо.
  • З 1 липня 2021 року в усіх областях України працюють центри контролю та профілактики хвороб. ЦКПХ сформовано внаслідок об’єднання наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів МОЗ України, обласних центрів громадського здоров’я. Таким чином збільшено потенціал у напрямах комунікації, профілактики й контролю неінфекційних захворювань, а також промоції вакцинації (як рутинної, так і проти COVID-19). Кожен ЦКПХ повністю відповідає за контроль над хворобами у своєму регіоні: від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них. Також більша увага приділятиметься профілактиці неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, інсульти, інфаркти, онкозахворювання та впровадженню програми ментального здоров’я.

Кожен громадянин має право на охорону здоров’я згідно з Конституцією. Це право включає, зокрема:

  • медичну допомогу та догляд;
  • безпечне довкілля;
  • захист від наслідків природних та антропогенних катастроф;
  • санітарно-епідемічне благополуччя;
  • безпечні й здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку.

Разом із тим, всі ми відповідаємо за своє здоровʼя і простими діями та рішеннями можемо впливати на його збереження.

 

Що може кожен:

– дотримуватися здорового способу життя;

– робити всі щеплення за графіком, зокрема й в дорослому віці;

– самоізолюватися в разі інфекційної хвороби;

– використовувати бар’єрну контрацепцію;

– ходити на профілактичні огляди до лікаря щороку, навіть – якщо нічого не болить;

– щороку робити тести на ВІЛ і гепатит С, щоб вчасно почати лікування і не заражати інших;

– пройти курси домедичної допомоги, щоб за потреби допомогти іншим;

– ділитися з іншими правдивою інформацією про здоров’я та користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Центр громадського здоров’я України

Чат-бот Гаряча лінія