Топ теги:
Попередження

Нотатки із засідання чорнобильської робочої групи 18 березня 2024 року

18 Березня 13:06

130 тисяч пенсіонерів в Україні, з яких  47,5 тисяч –  мешканці Житомирщини  мають право на додаткові виплати відповідно до ст.39 Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Норми цієї статті з 91 року змінювались 8 разів, тому після виходу на пенсію чимало українців намагаються через суд оскаржити розміри своїх виплат і навіть змусити державу перерахувати їм пенсії та виплачувати різні надбавки. І зазвичай Феміда стає на їхній бік.

Успішність судів щодо пенсій пояснити просто: політики роками збільшували обсяги соціальних гарантій, а коли відчували, що коштів на їх обслуговування бракує, не могли такі рішення скасувати. Навіть коли парламент анулював певні надбавки чи привілеї, такі закони скасовував Конституційний Суд.

Останнім часом кількість судових суперечок за участю українців та держави щодо пенсій суттєво зросла.  У юридичній сфері сформувалася спеціалізація юристів та адвокатів у пенсійних питаннях. Це свідчить про системну проблему на рівні держави, а ситуація із законодавчим регулюванням та судовою практикою у сфері соціального захисту постраждалих від Чорнобильської аварії –   критична. Саме на цьому наголошують члени Робочої групи під головуванням Івана Коруда, які сьогодні, вкотре зібрались на засідання.

Клубок проблем зростає мало не щодня, бо виконавча служба і Пенсійний фонд здійснюють перерахунки доплат за незрозумілим для людей механізмом.

Прості люди виходять на протести, вимагаючи своїх прав на соціальний захист. Однак, без конкретних розроблених пропозицій до держави самі по собі протести нічого не вирішують, бо проходять вони під стінами місцевих рад, які не мають жодних повноважень вирішувати такі питання.

Але це не значить, що очільники громад усуваються від вирішення проблеми, навпаки вони напряму зацікавлені, щоб виплати були збережені, бо це значно зменшує навантаження на місцеві бюджети у вирішенні соціальних питань.

Наразі юристи, представники громадськості та органів місцевого самоврядування напрацьовують пропозиції до Міністерства соціальної політики, а Володимир Арешонков ініціює проведення засідання профільного комітету та міністерства, на якому мають розглянути пропозиції робочої групи.

Чат-бот Гаряча лінія