Рекомендації для населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із підтопленням (затопленням)
В результаті підтоплення та забруднення джерел децентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних колодязів) присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ, існує ризик спалаху інфекційних захворювань, повʼязаних з водним фактором передачі збудника інфекції.
3 метою запобігання епідемічних ускладнень працівники Коростенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендують:
– не використовувати для пиття, приготування їжі та для господарських цілей воду із забруднених джерел водопостачання;
– для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
– обовʼязково дотримуватись правил особистої гігієни;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою, потім обдати окропом. Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обовʼязково застосовувати термообробку.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно провести такі заходи:
– колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та провести санацію колодязів, провести попередню дезінфекцію (визначається обʼєм води в криниці та проводиться її знезараження); з колодязя повністю відкачують воду, потім проводять чистку дна і стінок від намулу, бруду, сміття та випадкових предметів і, у разі необхідності, ремонтують; остаточну дезінфекцію (знезаражують поверхню стінок криниці, чекають, доки вона повністю наповниться водою до звичайного рівня, після чого ще раз знезаражують воду). Лише після проведених заходів необхідно провести лабораторне дослідження води. При отриманні негативних результатів досліджень воду можна використовувати для питних і господарсько-побутових потреб;
– в домоволодіннях, житлових і громадських будівлях та спорудах різного цільового призначення необхідно провести очищення територій, підвалів, приміщень від мулу і сміття та здійснити їх дезінфекцію;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити та продезінфікувати дезінфекційним засобом;
– провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см.
У випадку виявлення перших ознак захворювання потрібно терміново звертатись до закладів охорони здоров’я.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!
Коростенське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області