Топ теги:
Попередження

Прийомна сім`я чи дитячий будинок?

2 Квітня 11:29

Що ж потрібно знати, перш ніж брати дитину на виховання? 
Насамперед належить розрізняти, що таке прийомна сім`я та дитячий будинок сімейного типу.
Прийомна сім`я – це сім’я, яка добровільно за плату бере на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрім того,  прийомна сім`я пропонує власну площу для проживання. А дитячий будинок сімейного типу –  подружжя чи окрема особа, що не перебуває в шлюбі, які беруть на виховання не менше  п`яти дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) не повинна перевищувати десяти осіб. Якщо в сім`ї одна дитина, то на виховання можна взяти ще дев`ять, якщо ж три – тоді тільки сім.
Втім може скластися хибне уявлення, що потенційні прийомні батьки/ батьки-вихователі не проінформовані про ту відповідальність, яку беруть на плечі. Але це не так. Після того, як сім’я (особа) вирішила взяти дитинку  на виховання,  вона звертається у місцевий центр соціальних служб, збирає відповідний пакет документів. Відтак неодмінно проходить спеціальне кількаденне навчання. Щоправда, і потому припускаються типових помилок. Часто  батьки забувають, що діти, влаштовані у прийомні сім`ї чи в дитячі будинки сімейного типу, не втрачають статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проживаючи у цих сім`ях, вони однаково можуть бути усиновленими. Ці діти, якщо це не суперечить їхнім інтересам та рішенню суду, мають право підтримувати стосунки з біологічними батьками. Часто ж прийомні батьки/батьки-вихователі настільки переймаються й звикають до дитини, що «вимальовують» її для себе як ідеальну й чекають від неї особливої вдячності чи поклоніння. Але цього не варто робити! Батьки-вихователі мають пам`ятати, що є просто законними представниками інтересів дитини. Втім саме вони  мають  першочергове право усиновлення, якщо про таке йтиметься.
Якщо Ви вирішили взяти  до себе в родину дитину, за інформацією звертайтесь за адрессою:  м. Коростень, вул. Музейна, 3, тел. 5-00-21, 5-07-59,  Коростенський міський центр соціальних служб 

 

 

Чат-бот Гаряча лінія