ОГОЛОШЕННЯ

https://amcu.gov.ua/povidomiti-pro-korupciyu/onlajn-forma-dlya-povidomlennya-pro-korupciyu

/dostup-do-publichnoyi-informatsiyi/

/gromada/

/investment-korosten/

http://korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/pidpriyemnitstvo/

/korosten-istoriko-turistichniy-tsentr/

http://korosten-rada.gov.ua/images/jkh/TARIFI.pdf

https://www.youtube.com/channel/UCMS1WMTqy0CG2B-HsecQssQ/live

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/energetichniy-menedzhment/

http://korosten-rada.gov.ua/zhitlovo-komunalne-gospodarstvo/mistobuduvannya-ta-arhitektura/town-planning-documentation/

https://forms.gle/CL98reGifxvvVFFx6

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/mizhnarodni-programi-rozvitku/meri-za-ekonomichne-zrostannya-/

https://my.matterport.com/show/?m=DRADJK3pEsa

http://korosten-rada.gov.ua/news/novini-mista/plan-zahodiv-13288.html

http://korosten-rada.gov.ua/news/anonsi-podiy/afisha.html

https://gromconsult.korosten-rada.gov.ua/uk
Календар

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/transportniy-kompleks-mista/avtomobilniy-transport/perevezennya-pasazhiriv-avtobusami-v-rezhimi-marshrutnogo-taksi/grafiki-ruhu-avtotransportu/

https://city.dozor.tech/ua/korosten/city
Погода
Загружаем курс доллара от minfin.com.ua…
Кишкові інфекції

      Що таке кишкова інфекція знає кожен , а як з нею боротися є нагода  нагадати. Інфекційна хвороба можлива  лише за наявності трьох чинників: джерело інфекції, сприйнятливий організм і механізм передачі інфекції. Для кишкових інфекцій джерелом зараження є хворий , або носій. Носій інфекції  не має ніяких ознак  хвороби,а заразити  іншого може. Сприятливий організм-це людина,незахищена  від  інфекції  імунітетом. Механізм передачі кишкових інфекцій фекально-оральний,тобто випорожнення  хворого потрапляють в рот здорового. Найчастіше цей механізм  спрацьовує харчовим шляхом. При  недотриманні   елементарних гігієнічних норм хвора людина  забруднює їжу . Патогенні мікроби  за сприятливих умов  швидко розмножуються ,накопичуються  продукти їх життя – токсини.  Деякі  токсини дуже сильні,здатні паралізувати нервову систему (наприклад,при ботулізмі). При термічній обробці,більшість мікробів і токсинів гинуть,але є токсини,які не руйнуються при дії  високої  температури.  Отже , якщо їжа зберігалась довго і в теплі,перед вживанням  її не мили,не варили,то механізм зараження спрацював.

        Але чому не всі  хворіть, з’ївши недоброякісний продукт ?  На шляху мікробів  стоять три бар’єри. Перший – слина, яка має  бактерицидні  властивості. Добре пережовування їжи призводить  до загибелі значної частини  інфекції.  Наступний бар’єр- кислота шлункового соку. У голодної здорової людини  кислотність соку  здатна  продезінфікувати  їжу. При надто великій кількості зїденого  мікроби  проходять і цей бар’єр. Кислотність нижча у дітей і у людей , які дозволяють собі  робити «перекуси» між прийомами їжи. 

     Третій бар’єр – нормальна  мікрофлора кишечнику . Корисні мікроби допомагають  організму  перетравлювати їжу, збагачують її  вітамінами і борються з патогенними мікробами. Якщо корисна мікрофлора  не вбита антибіотиками  або неправильним харчуванням, цей  бар’єр  дуже сильний. І все ж при значній дозі інфекції  він не витримує.

    Патогенні мікроби  або віруси  розмножуються  в  кишечнику,викликаючи його  запалення. Запалений кишечник  вже не перетравлює  їжу, а фільтрує  через себе кров всередину кишки. Організм намагається викинути  з  себе  інфекцію через пронос  і блювоту.  В перші години хвороби  не можна припиняти  ці очисні процеси.           Навпаки ,слід допомогти  організму : багато пити і свідомо викликати блювоту. Корисно  очистити  кишечник  клізмою. Для  очистки  застосовувати  не теплу кип’ячену  воду     (20 С).  Така вода не зразу  всмокчеться  і викличе  перистальтику кишечника.

   Для самостійного лікування кишкових  інфекцій  є лише два безпечні засоби : голод і достатня кількість  випитої рідини. Хіба що  смекта і активоване вугілля  можуть бути  використані завжди.

      Звернення до лікаря обов’язкове при:

    - проносі  у дітей першого року життя  і ,незалежно від віку , при відсутності тенденції до покращення  впродовж доби.

- через невпинну блювоту не можна пити;

- більше 6 годин немає сечі;

- cухий язик, запалі очі, шкіра стала  сірувата;

-  у калі є кров ;

- пронос припинився, але посилилась  блювота  і піднялась температура тіла.

       Якщо стан покращується ,не поспішайте їсти все.  Рисова або вівсяна каша  чи суп,кисломолочні продукти  допоможуть вам за декілька днів вийти з хвороби.

 

    Сучасна терапія кишкових інфекцій  не  передбачає застосування  протимікробних засобів. Кожний третій пронос викликають віруси, нечутливі до антибіотиків.  Замість  них застосовують  пробіотики – це корисні мікроби,здатні  в кишечнику розмножуватись і виганяти  інфекцію. Це  ентерол, біфі-форм, біогая,лакто, лінекс   та  інші.

        Небезпечним наслідком проносу є  втрата  води  і солей. Без  їжи людина може проіснувати декілька тижнів,але без води  і солей калію,натрію,кальцію – декілька годин. Їх  запаси  зовсім невеликі у дитини, для неї кишкова інфекція – реальна загроза життю.

      Найкраще використовувати  для  регідратації   регідрон  . Якщо його нема, тимчасово можна користуватись таким розчином:  в 1 літрі кип’яченої води  розводять  1 чайну ложку кухонної  солі, 2 столові ложки цукру,  0,5 чайної ложки харчової соди.  Об’єм  випитої  рідини  має в півтора рази  перевищувати  об’єм  втраченої з проносом  і блювотою. Регідрон слід пити  замість  чаю або компоту, поки пронос  не  припиниться. При нудоті і блювоті  регідрон п’ють маленькими порціями, через  кожні  5 хвилин.

       Якщо вдома  з’явився  хворий на кишкову інфекцію, потрібно  перервати механізм  передачі  інфекції. Весь посуд  має  бути  проварений . З  застосуванням  хлорвмістних  препаратів  проведіть  генеральне  прибирання.  Хворому виділіть  окремий  посуд.   Мити руки  всім обов’язково  після  туалету  і  перед  їжею.  Подумайте, яка їжа  викликала  захворювання.

        Профілактика кишкових інфекцій

 -  це, в першу  чергу , дотримання  правил  особистої  гігієни і чистоти,  захист продуктів  від  комах  і  гризунів;

- дотримання терміну  і  умов  зберігання їжи;

- роздільне зберігання  сирих і готових продуктів;

- достатня термічна  обробка  їжи;

- використання  безпечної  питної  води ;

- при наявності  гнійничкових  уражень  на  руках обов’язково  вдівати рукавички  при готуванні їжи ;

- відмова  від  неперевірених  продуктів тваринництва;

- ретельне  миття  овочів,фруктів  та ягід ;

Будьмо  уважні  до  їжи.

Лікар-інфекціоніст Коростенської  ЦМЛ               Щербина В.О.