ОГОЛОШЕННЯ

https://amcu.gov.ua/povidomiti-pro-korupciyu/onlajn-forma-dlya-povidomlennya-pro-korupciyu

/dostup-do-publichnoyi-informatsiyi/

/gromada/

/investment-korosten/

http://korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/pidpriyemnitstvo/

/korosten-istoriko-turistichniy-tsentr/

http://korosten-rada.gov.ua/images/jkh/TARIFI.pdf

https://www.youtube.com/channel/UCMS1WMTqy0CG2B-HsecQssQ/live

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/energetichniy-menedzhment/

http://korosten-rada.gov.ua/zhitlovo-komunalne-gospodarstvo/mistobuduvannya-ta-arhitektura/town-planning-documentation/

https://forms.gle/CL98reGifxvvVFFx6

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/mizhnarodni-programi-rozvitku/meri-za-ekonomichne-zrostannya-/

https://my.matterport.com/show/?m=DRADJK3pEsa

http://korosten-rada.gov.ua/news/novini-mista/plan-zahodiv-13288.html

http://korosten-rada.gov.ua/news/anonsi-podiy/afisha.html

https://gromconsult.korosten-rada.gov.ua/uk
Календар

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/transportniy-kompleks-mista/avtomobilniy-transport/perevezennya-pasazhiriv-avtobusami-v-rezhimi-marshrutnogo-taksi/grafiki-ruhu-avtotransportu/

https://city.dozor.tech/ua/korosten/city
Погода
Загружаем курс доллара от minfin.com.ua…
Ботулізм

На початку грудня  в обласну лікарню  потрапили  двоє хворих на ботулізм, з них одна коростенка. Вражає  різкий  підйом  ботулізму : зареєстровано  10 випадків  , з яких  двоє смертельні. В минулому були  поодинокі випадки.

Ботулізм – це,скоріше , харчове отруєння  а не кишкова інфекція. Лише у дітей  віком до 6 місяців клостридія ботулізму  продуктує ботулотоксин. Іншим людям  мікроб  не шкодить . Він  транзитом проходить шлунково- кишковий тракт. Небезпечним є лише продукт цього мікробу, який повільно накопичується  в   харчових продуктах.  Ця отрута названа ковбасною або ботулотоксином. Отрута гримучої змії – дитячі забавки  у порівнянні  з ботулотоксином. Стотисячні частки  граму  ковбасної отрути вбивають  дорослу людину. Для продукції отрути мікробу потрібна низька концентрація солі,цукру  , кислоти.  А ,найголовніше,потрібна відсутність кисню.

Домашнє консервування передбачає  лише термічну обробку  без підвищення тиску. Спори ботулізму при цьому виживають і чекають свого часу.

Особливо небезпечна тушонка,консервовані смажені гриби та інші консерви  з низьким вмістом кислоти.  Всередині   куска м’яса або ковбаси  також створюються  анаеробні умови,тому ці продукти не можна зберігати довго.

Ботулотоксин не має смаку,запаху або кольору,через це виявити зіпсований продукт важко. Зовні консерви  можуть  здаватися придатними, але,в разі  виникнення хвороби ,їх залишки слід направити на  лабораторне підтвердження діагнозу.

Досвід показує,що, інколи,люди їдять  і явно зіпсовані, «бомбажні» консерви.

Якщо для звичайної кишкової інфекції характерні блювота ,пронос і лихоманка,то для ботулізму – здуття живота, закреп ,порушення зору і акту ковтання . Так як в зіпсованому продукті,крім клостридій,накопичуються і інші  мікроби ,то, зазвичай, виникає  поєднана інфекція з проявами обох захворювань. Крім болю в животі, підвищеної температури, проносу і блювоти виникає параліч  м’язів очей. При цьому  хворі скаржаться  на подвоєння зображення,туман перед очима. Часто хворий не може ковтнути  тверду їжу , а рідка виливається носом. Параліч  дихальних м’язів  або серця може викликати  раптову смерть. Тяжкість хвороби залежить від дози отрути.

Як найсильніша отрута , ботулотоксин ще в  1975 році взятий на озброєння США в якості  біологічної зброї у вигляді аерозолю.

Існують ефективні ліки ,які знешкоджують ковбасну отруту. Це протиботуліністична  сироватка.Її необхідно ввести хворому якомога раніше. В минулому  підтримувався обов’язковий запас сироваток  негайного застосування. Сьогодні такого запасу немає. Родичі потерпілого швидко і дорого купують сироватку в Києві , чим рятують  йому життя .

Профілактика ботулізму полягає в охайності при консервуванні,відмови  від деяких видів консервувань в домашніх умовах. Зберігати консервацію слід на холоді і не довше 1 року.  Слід відмовитись від домашніх консервів з ринку. Явно зіпсовані консерви негайно знищіть.  Якщо готові до споживання м`ясні або рибні продукти  зберігались довго,вони мають пройти термічну обробку .  Ботулотоксин руйнується  за 10-15 хвилин кип’ятіння.

Враховуючи майбутні свята,нагадую  про ботулізм і пропоную бути обачними. Можливо, комусь  ця інформація буде корисною.

Лікар-інфекціоніст Коростенської ЦМЛ                   В.О. Щербина