ОГОЛОШЕННЯ

/dostup-do-publichnoyi-informatsiyi/

/gromada/

/investment-korosten/

/korosten-istoriko-turistichniy-tsentr/

http://www.korosten-rada.gov.ua/zahodi-spryamovani-na-pokrashchennya-stanu-dovkillya/

https://www.youtube.com/channel/UCMS1WMTqy0CG2B-HsecQssQ/live

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/energetichniy-menedzhment/

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/mizhnarodni-programi-rozvitku/meri-za-ekonomichne-zrostannya-/

https://my.matterport.com/show/?m=DRADJK3pEsa

http://korosten-rada.gov.ua/the-executive-authorities/management-and-offices/viddil-ohoroni-zdorovya/na-vikonannya-punktu-4-protokolu-naradi-kabinetu-minimtriv-ukrayini-z-pitan-zabezpechennya-gromadyan-likarskimi-zasobami-ta-medichnimi-virobami/

http://korosten-rada.gov.ua/news/kultura/zaproshuyemo-vidvidati-vistavu-vin-moya-sestra.html
Анонс подій

/index.php?page=695

http://www.korosten-rada.gov.ua/ekonomichniy-rozvitok/transportniy-kompleks-mista/avtomobilniy-transport/perevezennya-pasazhiriv-avtobusami-v-rezhimi-marshrutnogo-taksi/grafiki-ruhu-avtotransportu/

https://city.dozor.tech

http://www.prokorosten.net/

http://www.drv.gov.ua
Погода
Загружаем курс доллара от minfin.com.ua…
ПАМ'ЯТКА для грибників
22.10.2018

ПАМ'ЯТКА для грибників

 

В Україні традиційно вересень - сезон масового збирання грибів, хоча отруєння грибами реєструється в медичних закладах протягом усього грибного сезону, однак пік припадає на кінець літа - початок осені.

Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, що містяться у грибах. Більшість отруєнь спричинені, як правило вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), які помилково сприймаються за їстівні, та умовноїстівні гриби (при розламуванні виділяють молочний сік - дощовики, чорнильний гриб, сморчки).

Основні причини: неправильне приготування умовноїстівних; споживання старих або зіпсованих їстівних; грибів, котрі мають двійників або змінилися внаслідок мутацій (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників); споживання грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях.

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватись основних правил. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь.

Правила та поради по попередженню отруєнь грибами необхідно пам'ятати і використовувати при зборі і приготуванні грибів.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які знаєте, що вони їстів­ні.

Гриби, що викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і чер­воного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з, цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попере­дньому правилі.

Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім су­теніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.

Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки,  грузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні для шлунку речовини. Те ж саме варто робити з сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не їжте гриби в сирому виді.

Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. 

Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за ме­дичною допомогою.

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

 Бережіть своє здоров’я!

 

 

Головний спеціаліст відділу з питань

цивільного захисту                                                      Ольга Ткач